ANALISIS PENGENDALIAN PERSEDIAAN DENGAN METODE EOQ USAHA STAN KAYU SINAR SOWI KABUPATEN MANOKWARI

  • Rizkyani Pratama
  • Yulius H Saptomo
  • Dirarini Sudarwadi FEB UNIPA

Abstract

Controlling and determining of inventory is an important thing in order to produce efficiently and able to make smooth sales. The purpose of this research is to know an analysis of controlling raw material inventoriesin the manufacture of brick by using Economic Order Quantity (EOQ) method to increase efficiency of the total inventory costin Stan Kayu Sinar Sowi. The raw material of brick is rough sand and cements.


Type of case study research through a qualitative approach by means of interviews, observation and documentation. Case study on a wood booth business in Manokwari, West Papua.


The results of the study that the purchase of raw materials made by the company is considered less efficient, because company policies tend to cause expenditure to be greater in the amount of Rp.606,620,250 for 12 months (1 period), while using the Economic Order Quantity (EOQ) method will issue a fee of Rp.550,712,500 for the same period. Using the Economic Order Quantity (EOQ) method, the order quantity is higher and the order frequency will be lower, resulting in order cost savings and increasing the total inventory cost efficiency.

References

Amrillah, Azmi Fahma, Zahroh ZA, Maria Goretti Endang NP. 2016. Analisis Metode Economic Order Quantity (EOQ) Sebagai Dasar Pengendalian Persediaan Bahan Baku Pembantu (Studi Pada PG. Ngadirejo Kediri - PT. Perkebunan Nusantara X). Jurnal Administrasi Bisnis. Vol. 33, No. 1.
Astuti, I Gusti Ayu Widi, Wayan Cipta, Made Ary Meitriana. 2013. Penerapan Metode Economic Order Quantity Persediaan Bahan Baku Pada Perusahaan Kopi Bubuk Bali Cap "Banyuatis". Jurnal Ekonomi. Vol. 4, No.1
Carter, William K. 2009. Akuntansi Biaya (Cost Accounting). Edisi Ke Empat Belas. Jakarta: Salemba Empat.
Deitiana, Tita. 2011. Manajemen Operasional Strategi dan Analisa (Services dan Manufaktur). Edisi Asli. Jakarta: Mitra Wacana Media.
Haming, H. Murdifin dan H. Mahfud Nurjanamuddin. Manajemen Produksi Modern (Operasi Manufaktur dan Jasa). Edisi Ketiga. Jakarta: Bumi Aksara
Handoko, T. Hani. 2016. Dasar - dasar Manajemen Produksi dan Operasi. Yogyakarta: BPFE - Yogyakarta.
Heizer, Jay dan Barry Render. 2008. Operations Management (Manajemen Operasi). Edisi Ketujuh. Jakarta: Salemba Empat.
Indroprasto, Erma Suryani. 2012. Analisis Pengendalian Persediaan Produk Dengan Metode EOQ Menggunakan Algoritma Genetika Untuk Mengefisienkan Biaya Persediaan. Jurnal Teknik ITS. Vol. 1. 305 - 309.
Iswara, Alfiana Adila. 2014. Analisis Pengendalian Persediaan Bahan Baku Pada PT. Eastern Pearl Flour Mills Makassar. Skripsi. Universitas Hassanudin.
Karumarudin, Rizky. 2014. Analisis Persediaan Tepung Terigu Dengan Menggunakan Metode Economic Order Quantity Pada Ibu Basuki Bakery Tahun 2014. Skripsi. Universitas Semarang.
Puspika, Juliana, Desi Anita. 2013. Inventory Control dan Perencanaan Persediaan Bahan Baku Produksi Roti Pada Pabrik Roti Bobo Pekanbaru. Jurnal Ekonomi. Vol. 21, No. 3.
Ruauw, Eyverson. 2011. Pengendalian Persediaan Bahan Baku (Contoh Pengendalian Pada Usaha Grenda Bakery Lianli, Manado). Jurnal ASE - Vol. 7, No. 1. 1 - 11.
Sampeallo, Yulius Gessong. 2012. Analisis Pengendalian Persediaan Pada UD. Bintang Furniture Sangasanga. Jurnal Eksis. Vol. 8, No. 1. 2001 – 2181
Saragi, Gema Lestari, Retno Setyorini. 2014. Analisis Pengendalian Persediaan Bahan Baku Daging dan Ayam Dengan Menggunakan Metode Economic Order Quantity (EOQ) Pada Restoran Steak Ranjang Bandung. Jurnal Ekonomi. Vol. 1, No. 4.
Sugiyono. 2014. Metode Penelitian Manajemen. Jakarta: Penerbit Alfabeta.
Suswardji, Edi, Eman S, Ria Ratnaningsih. 2012. Analisis Pengendalian Persediaan Bahan Baku Pada PT. NT. Piston Ring Indonesia di Karawang. Jurnal Manajemen. Vol. 10, No. 1.
Wahyudi, Rudy. 2015. Analisis Pengendalian Persediaan Barang Berdasarkan Metode EOQ di Toko Era Baru Samarinda. e-JournalIlmu Administrasi Bisnis. Vol. 2, No. 1. 162 - 173.
Wardhani, Parwita Setya. 2015. Perencanaan dan Pengendalian Persediaan Dengan Metode EOQ. STIE Mahardhika Surabaya. Jurnal Media Mahardhika. Vol. 13, No. 3.
Yohanis, Theo Manto Sulu Padang. 2015. Analisis Persediaan Bahan Baku Kedelai Pada Industri Tahu Mitra Cemangi di Kecamatan Tatanga Kota Palu. e-Journal Agrotekbis. Vol. 3, No. 2. 261 - 270.
Statistik Abstract view : 3 times
Statistik PDF Views : 3 times
Published
2020-01-06
How to Cite
PRATAMA, Rizkyani; SAPTOMO, Yulius H; SUDARWADI, Dirarini. ANALISIS PENGENDALIAN PERSEDIAAN DENGAN METODE EOQ USAHA STAN KAYU SINAR SOWI KABUPATEN MANOKWARI. Cakrawala Management Business Journal, [S.l.], v. 2, n. 2, p. 340-355, jan. 2020. ISSN 2623-0887. Available at: <https://journal.feb.unipa.ac.id/index.php/cmbj/article/view/47>. Date accessed: 19 jan. 2020. doi: https://doi.org/10.30862/cm-bj.v2i2.47.